H Ö S T K O N S E R T E N 2 0 2 3

IMG_0201jpegHöstkonsert  med Kamus stråkensemble i Rikssalen på Västerås slott. Uruppförande av vår basist Björn Jonssons stycke Quasi un Rigaudon. Alfvéns Elegi. Atterbergs Intermezzo. Den kvinnliga tonsättaren Cecil Chaminades Concertino för flöjt med vår cellist tillika flöjtist Mareike Fech Bormann som solist. Paus med fika. Därefter Mozarts välkända Eine kleine Nachtmusik. På egen begäran  och som avslutning en cliffhanger och försmak till vårkonserten, Capriole av Warlock.

Tack alla ni som kom och lyssnade. Det blev en fin eftermiddag tillsammans.

Nästa framträdande blir den 9:e december i Mikaelikyrkan under ledning av Duk-Kyung Chang.

Tack till våra samarbetspartners - Västmanlands kammarmusikförening och SENSUS.

Länk till Kammarmusikföreningens hemsida: https://västeråskammarmusik.com

Kamusaffisch_ hostkonsert_ 2023_small jpeg

Selma Sköld - vår solist på Vårkonserten 13 maj kl 16 i Kyrkbacksgården

SelmaSjpg

Selma Sköld är vår solist på Vårkonserten. En ung, talangfull cellist som vi lärde känna vid 2022 års upplaga av tävlingen Unga solister i Stockholm.

Vi njöt så mycket av hennes spel så att vi bjöd in henne som solist till Kamus! Hon kommer att spela Haydns cellokonsert i C-dur.

Selma har deltagit i flera tävlingar för unga musiker. Bland annat Stockholm international Music Competition, Borgå cellotävling i Finland samt Polstjärnepriset.

Förutom Haydn blir det musik av Bach, Sibelius och Frank Bridge. Dessutom så är Kamus i denna konsert förstärkt med både oboer och horn!

Plats: Kyrkbacksgården kl 16 lördagen den 13 maj

Varmt välkommen!
Boka biljett på biljett@kamus.se
150 kr. 100 kr för ungdom och medlemmar i Västerås kammarmusikförening

RECENSION AV HÖSTKONSERTEN

Vår egen höstkonsert gav vi söndagen den 13 november kl 15:00 på Västerås slott.  

Så här recenserade Anna Nygren den:
Vilken konsert det bjöds på i eftermiddags på Västerås slott. Nästan två timmars fantastisk musik spelad av KAMUS stråkensemble.
   Musiken i Spöken, skriven av kollegan Mats David Ranaxe där kollegan Annelie Hermansson var sångsolist var superspännande att höra (musiken finns även i en film om slottsspöken som skall spelas på Electra, även filmen är gjord av Mats). Så skickligt tonsatt, den påminde mycket om barocken. Annelie sjöng så vackert som det observerande Oraklet och med en oerhört fin närvaro. Efterföljande kompositioner var hämtade ur en barnopera, ”Ungdomslandet”, och den hade Mats skrivit tillsammans med Kamus dirigent Benny Bentlöv. Mycket spännande story om den farliga jakten på evig ungdom.
   Fantasi för ackordion och stråkar som kontrabasisten i Kamus, Björn Jonsson, hade skrivit tog oss verkligen med storm. Vilken otroligt fin musik och så bra spelat av Esbjörn Ferm på ackordion. Annorlunda och så rätt med dragspel och stråkorkester! Rakt in i hjärtat gick Björn Jonsson som tonsättare och även som orkesterns kontrabasist.

***Pausen bestod av en drömlikt god jättekolabrownie och kaffe och trevligt prat***

Efter paus fick vi njuta av viola- och violinsolon av Klaas Vleugels (violin) och Dierk Bormann (viola) i Kurt Atterbergs Svit för violin, viola och stråkorkester nr 3 op 19. Romantiskt och intensivt och så bra spelat av solisterna och orkestern. Sist men inte minst fick vi höra Benjamin Brittens Simple symphony för stråkorkester op 4, där Playful pizzicato stack ut och lockade till leende. Kamus är verkligen en välspelande stråkensemble. Att betala 150 kr för nästan två timmars örongodis på slottet är bara så fantastiskt. Tack alla duktiga musiker och tonsättare och dirigenten! Jag tycker litet synd om er som missade detta!


bild1jpgbild2jpg

HÖSTKONSERT 24 OKTOBER 2021

 Höstkonserten har vi nu spikat datum till.
Den blir av söndagen den 24 oktober klockan 15:00 i Rikssalen på Västerås slott.
Musik av Bach, Vasks, Vivaldi och Elg
Dirigent: Benny Bentlöv
Solist: Mareike Fech-Bormann
Biljetter bokas via mejl till biljett@kamus.se
Betalinformation får man när man mejlar till adressen.
OBS!   Endast förköp!   OBS!
Biljetterna kostar 150kr, 100kr för ungdom/studerande/medlem i Västerås Kammarmusikförening
I priset ingår kaffe och kaka.

VARMT VÄLKOMNA!

Med stöd av SENSUS och Västerås kammarmusikförening

KAMUS Vårkonsert 2020

thumbnailjpg

Vår nästa konsert äger rum på Västerås konstmuseum Karlsgatan 2, lördagen den 14 mars kl 14:00 - ca 15:30
Det blir en vårkonsert med Kamus stråkensemble med koppling till utställningen Föreställningar om naturen. Vi kommer att varva konstprat och musik. På samma sätt som många konstnärer har inspirerats av naturen, årstidsväxlingar och klimatfenomen, har flera kompositörer i sin musik försökt skildra sina upplevelser. Kamus stråkensemble kommer i vårkonserten att spela musik som direkt eller indirekt är inspirerad av sådana upplevelser. Vi bjuder på musik av bland andra E. Grieg, L-E Larsson, G Faure’, D Wirén, Vivaldi.

Flöjtsolist är Mareike Fech Bormann
Dirigent är Benny Bentlöv
Kostnadsfritt. Ingen föranmälan.

Här finns länken till Konstmuséets evenemang med vår vårkonsert: LÄNK

Vår jubileumskonsert - 20-årsfirande 17 november 2019

Vi firade 20-årsjubileum med en Jubileumskonsert på Västerås slott den 17 november kl 15. Efter konserten samlades vi i slottskällaren i en "Eftersits" med smörgåstårta och dessert. Så här glada var vi redan innan generalrepetitionen. Efter konserten var vi minst lika glada om inte ännu gladare. Rikssalen var i princip fullsatt. Så roligt att så många ville komma och fira med oss. Landshövdingen, som var inbjuden och hade tackat ja, höll tal och utbringade ett fyrfaldigt leve för jubilaren. Maria Gage, vår fantastiska ordförande och konferencier lotsade oss och publiken vidare i programmet och berättade om kompositörerna och styckena vi spelade. Hedersgäster var inbjudna och Maria lyfte fram dessa som viktiga personer i Kamus historia. Friedrich Weigel, som kom på idén och som tillsammans med en grupp bildade Kamus för 20 år sedan, var där. Frank Mc Namara, som var ordförande en tid och som ordnade med resan till England och utbytet med engelska musikvänner, var där. Fredrik Malmström, som dirigerat oss längst tid, 11 år, var där. Om Kamus historia kunde läsas i programmet. Denna gången provade vi att ordna med förköp. Det var lyckat och vi har lärt oss en hel del på vägen. Tre publikvärdar hjälpte oss vid publikinsläpp varav en lotsade de som behövde till hissen. Men! Framförallt spelade vi! Solister var vår egen konsertmästare Klaas Vleugels på violin och gästsolist var Jonne Bentlöv på trumpet. Tack till er alla som kom och lyssnade. Det här gör vi om! Nästa gång vi spelar för publik är den 14 mars 2020. Då spelar vi på Konstmuséet Karlsgatan 2. Tema Romantik. Mer information kommer om detta så småningom.

Then svenska mässan av Roman - Arboga 5 oktober 2019

I lördags spelade vi i Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga, "Then svenska mässan" av J H Roman tillsammans med med kören Soli deo Gloria, solister, oboister och cembalist Anna Ytterberg. Dirigerade gjorde Hanna Drakengren. Bilderna togs i samband med repetitionerna inför konserten. Det blev en heldag och dagen startade med uppackning av notställ och notställsbelysning. Vi var redo att börja repetera klockan 10. Vi gjorde avbrott för lunch och fika innan själva uppförandet. Vi spelade ett stycke själva också. Även det var ett stycke av  Roman. Fotona är från förberedelserna.Foto 2019-10-05 13 41 07jpg

Frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson står staty utanför Heliga Trefaldighetskyrkan i Arboga
Foto 2019-10-05 09 37 38jpg
Lådorna med notställ, notställsbelysning och kontakter är inburna av medlemmar i Kamus. 
Arboga 5-10-1-2_smalljpg

Cellister och altviolinister förbereder och stämmer instrumenten.


Arboga 5-10-1-7 smalljpg
Carina och Kerstin är beredda.
Arboga 5-10-1-8 smalljpg
Arboga 5-10-1-3 smalljpgArboga 5-10-1 smalljpg


Långfredagsmusik

Långfredagsmusik i Munktorps kyrka 19 april 2019Kamus19april2019_1jpgLångfredagsmusik i Munktorps kyrka 19 april 2019


Delar av Kamus kammarensemble på fotot utanför Munktorps kyrka där vi deltog  tillsammans med kör och solister. Dirigent var Lennart Ögren. En underbar vårdag. 

Kamus19april2019_2jpg

Välbesökt VÅRKONSERT

30mars2019_1jpgVÅRKONSERTEN på Konstmuséet lördagen den 30 mars är avklarad och den var välbesökt. Det var så roligt att spela för er som kom på vår konsert.  Vi spelade musik av Vivaldi, Mozart, Gentzmer, Gluck, Herjö och Bull. Detta var vår första konsert med Benny Bentlöv som dirigent. Klaas Vleugels var solist i stycket av Ole Bull. Samarbetet fortsätter. Här är några foton från konsertdagen.


Kamus30mars2019_3jpgKamus30mars2019_5ajpgKamus30mars2019_2ajpgKamus30mars2019_4ajpg

Höstkonsert 11 november kl 15 på Västerås slott

Söndagen den 11 november, klockan 15:00, i Rikssalen på Västerås slott,

blir det höstkonsert med KAMUS. Dirigent är Duk-Kyung Chang.

Programmet består av musik av Mozart, Holst, Kilar och Nielsen.

150kr resp 100kr för kammarmusikföreningens medlemmar. Pausfika ingår. 

Affisch-hst2018jpeg
Varmt välkomna! 

Arrangörer: Kamus Stråkensemble med stöd av Västerås kammarmusikförening och Sensus.

Nytt samarbete med Duk-Kyung Chang som vår dirigent för höstkonserten

Duk-Kyung Chang (DK) är dirigent och pianist bosatt i Heby. Hon har studerat dirigering vid bland annat Conservatoire de musique du Québéc i Montreal och vid Royal Conservatoire i Skottland. Hon har också studerat piano och komposition vid McGill-universitetet i Montreal. Hon har dirigerat ett flertal orkestrar som Orkesterfilialen, Bergslagens kammarsymfoniker, Uppsala Blåsarsymfoniker med flera och är nu konstnärlig ledare för Nya kammarorkestern i Uppsala. Hon leder också  två körer, Atinakören och Pro Musica i Västerås. För mera info se hemsidan: https://www.duk-kyungchang.com/curriculum-vitae

Vi i Kamus stråkensemble har lärt känna DK under hösten 2017, då en grupp från orkestern studerade in Pergolesis opera ”La Serva Padrona” under hennes ledning. Operan framfördes i Växhuset vid tre välbesökta skolföreställningar och vid två föreställningar för vuxna. Samarbetet gav mersmak och i höst blir det ett nytt samarbete med DK som vår dirigent.


HÖSTENS VERKSAMHET PLANERAD

  • Söndagen den 16 september 2018, medverkan i Högmässa i Gideonsbergskyrkan, Västerås

  • Söndagen den 21 oktober 2018, konsert Vivaldis Gloria mm i St Lars kyrka, Hallstahammar

  • Söndagen den 11 november 2018, Höstkonsert i Rikssalen, Västerås, kl 15:00 Dirigent: Duk-Kyung Chang